Ha Újév, akkor lencse! Ahogy én készítem:
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
- 3 szelet zsírosabb szalonna
- kb. 20 centis enyhén csípős kolbász
- 1 nagyobb szál petrezselyemgyökér
- 2 szál sárgarépa
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- borsikafű vagy bors
- só
- pirospaprika
- 1 csapott fakanálnyi liszt
- 2 ek mustár
- annyi víz hogy számunkra megfelelő sűrűséget érjünk el
A lencsét átválogatás és átmosás után beáztatom pár órára. A szalonnát felkockázom a kolbászt felkarikázom és elkezdem pirítani. Mikor a szalonna más kellően kisült a zsírjából, hozzáadom az apró kockára vágott vöröshagymát, a felkarikázott zöldséget és sárgarépát. Kicsit összeforgatom, dinsztelem, majd meghintem egy csapott fakanálnyi liszttel. Nem kell megijedni, nem lesz csomós! Rászórom a pirospaprikát, hozzáadom a mustárt, gyorsan összekeverem és felöntöm vízzel. Beleteszem a lencsét, fokhagymagerezdeket egészben, babérlevelet, borsikafüvet, sózom, beleteszem a petrezselyemzöldet csokorban, majd készre főzöm. Közben kóstolgatom és ha valami fűszer kell még bele, akkor pótlom.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése